Quien lo probó lo sabe
Door: Lotte
Blijf op de hoogte en volg Lotte
11 Juli 2009 | Spanje, Sevilla
Het zit erop, het avontuur is voorbij, de beklimming van mijn Erasmusberg is voltooid. Het uitzicht was prachtig, de foto’s zijn gemaakt, maar na vijf maanden nieuwe ervaringen, nieuwe vriendschappen, Spaans praten, feesten en een beetje studeren is het tijd om in de lift naar beneden te stappen. Met pijn in mijn hart en een brok in mijn keel schrijf ik jullie (voorlopig) voor de laatste keer vanuit Spanje. Natuurlijk kan ik jullie binnenkort allemaal weer knuffelen en de oren van het hoofd kletsen, en daar kijk ik wel naar uit, maar daarvoor moet ik iets heerlijks achterlaten en ik denk dat ik wel even tijd nodig hen om aan dat idee te wennen.
Toen ik jullie zo’n vijf maanden geleden schreef had ik, ondanks de adviezen van diverse “ervaringsdeskundigen”, nooit kunnen denken dat mijn half jaar Granada zo fantastisch zou worden en dat de tijd zo snel zou gaan. Ik zie mezelf nog zitten op Rotterdam Airport, een onzeker en verdrietig meisje dat zich voortdurend afvraagt waar ze in vredesnaam aan is begonnen en waarom ze toch alles in Nederland wil achterlaten voor zo’n lange tijd. Ik zag eigenlijk als een berg op tegen het hele avontuur, maar tegelijkertijd keek ik ernaar uit, omdat ik zo vaak had gehoord dat de spreekwoordelijke beklimming de moeite waard moest zijn. Eenmaal op de plaats van bestemming bleek ik meteen gecharmeerd van de omgeving, Granada voelde als een stad waar ik me zeker thuis zou kunnen voelen. Maar helaas, voor de echte beklimming goed en wel was begonnen werd mijn hele wereld even als door een aardbeving op zn kop gezet. Jeetje, wat voelde ik me verscheurd tussen twee werelden zeg! Aan de ene kant wilde ik niets liever dan verder opbouwen wat ik in Granada was begonnen, maar tegelijkertijd had ik ontzettend veel behoefte aan de aanwezigheid van mijn familie, en nog geen week na mijn vertrek uit Nederland zag ik mezelf alweer verdrietig op een vliegveld zitten, dit keer in Málaga. Na mijn korte verblijf in Nederland kon ik echter met een naar omstandigheden “goed” gevoel terug naar mijn nieuwe thuis in Andalucía. En alsof het zo bedoeld was, kwam ik tijdens de terugreis mijn latere huisgenootje Stine en haar vriendin Carina tegen, met wie ik de afgelopen maanden Granada “onveilig” heb gemaakt; De Drie Granadese Musketiers. We zijn met zn drieën vijf maanden lang haast onafscheidelijk geweest en we hebben samen zo veel leuke, spannende, gekke en heerlijke dingen gedaan. Na hun vertrek voelde het alsof ik de weg even kwijt was en ik mis deze twee fantastische meiden ontzettend. We struinen het web al af op zoek naar goedkope vluchten tussen Amsterdam en Kopenhagen en ik weet zeker dat dit een contact is dat blijvend is.
Gelukkig kreeg ik vlak na Stine’s vertrek nieuw gezelschap in huis. De laatste paar weken heb ik doorgebracht met Emilie, een Française die voor een flamencocursus enige tijd in Granada was. We zijn samen de stad in geweest en hebben vele gezellige uren gehad tijdens die siestas in ons huis, waar het dan ondanks de hitte nog enigszins was uit te houden. Bovendien zijn we samen nog een dagje de Alpujarras in geweest. Heerlijk een dag weg uit de drukte, hectiek en hitte van de stad. We hebben een korte wandeling gemaakt tussen twee van de beroemde witte dorpjes, een typische ‘plato alpujarreño’ gegeten en genoten van het uitzicht en de rust om daarna de hele bochtige en bijna misselijkmakende weg weer te volgen naar beneden.
En toen was het dan eindelijk zo ver: eindelijk kon ik mijn broer van het busstation halen en hem een paar dagen rondleiden in mijn ‘vida granadina’. We hebben nog even snel alle mooie en voor mij vertrouwde plekjes bezocht om de laatste foto’s te maken en we hebben elkaar natuurlijk uitgebreid bijgepraat over wat we de afgelopen maanden allemaal beleeft hebben. Dat wil zeggen, Christian moest mijn geklets urenlang aanhoren en kwam dan af en toe zelf ook aan de beurt, haha! Nu zitten we in Sevilla en we gaan morgen (zondag 12 juli) naar Lissabon, vakantie vieren. Zo voelt het nu, de afgelopen maanden heb ik weliswaar ook niet altijd even hard gewerkt, maar nu vind ik dat ik ook weer geoorloofd de toerist mag uithangen.
Tijdens een half jaar Erasmus doe je dingen die je thuis niet zou doen, je studeert minder braaf dan thuis, je drinkt meer dan je gewend bent, je knipt je haar af, je gaat liften, je overnacht een keertje op het strand en ga zo maar door (lees mijn voorgaande verhalen er nog eens op na) Het is bovendien een uitgelezen moment om na te denken over jezelf en over wat je wil met je leven. Het vergroot alles uit naar een bijna bizarre dimensie die al je emoties groter maakt. Verdriet gaat diep, maar mooie dingen lijken nóg mooier en thuis in Nederland voelt heel ver weg. Mijn half jaar Spanje heeft me bovendien een belangrijke les over ‘het leven’ geleerd, namelijk dat verdriet en geluk ontzettend dicht bij elkaar liggen en dat uit iets heftigs en verdrietigs zomaar ineens iets moois kan ontstaan. Geloof me, ik had mijn verhalen liever met mn oma willen delen bij terugkomst in Nederland, maar het is net of haar overlijden mijn hele ervaring hier nóg intenser heeft gemaakt.
Aan iedereen zou ik dan ook willen zeggen: mocht er ooit een kans als deze voorbij komen in je leven, niet aarzelen, DOEN! Het is onvergetelijk, leerzaam, geweldig, af en toe moeilijk, maar bovenal fantastisch. Een half jaar is zo voorbij, maar als je teruggaat naar huis ben je enorm veel nieuwe ervaringen rijker en aan het eind van de rit blijven de mooie herinneringen over. Diegenen die het zelf hebben meegemaakt weten waar ik over praat. “Quién lo probó lo sabe”
Voor de laatste keer al mijn liefs uit Granada,
Lotte
11 Juli 2009 - 15:57
Willeke:
wanneer komt je boek uit? -
11 Juli 2009 - 17:15
An :
Lieve Lotte,
Uit jouw verslag kan ik opmaken dat je deze ervaring alleen maar heel goed hebt beleefd. Je hebt een persoonlijke winst gemaakt, een ervaring die je nooit meer zal vergeten en die misschien wel een precedent vormt op jouw toekomst.
Tot snel een keertje!
Liefs,
An -
12 Juli 2009 - 06:26
Opa Bob:
Wat een daverend slot bij het afscheid van je geliefde Granada.
Ik zie uit naar je boeiende verhalen als je weer "thuis" bent. Je hebt gelijk, dit is een geweldige ervaring geweest die zeker bepalend is voor de rest van je leven. Ik wens je nog een prettige vakantie en een goede terugreis naar Olanda.
Veel liefs van Opa Bob. -
12 Juli 2009 - 08:59
Rosalinde:
Quién lo probó lo sabe!
tot op de dag van vandaag merk ik dat zo'n reis je zo'n rust geeft: heel veel is niet meer belangrijk en je kan dingen makkelijker op z'n beloop laten. en natuurlijk kan je vanaf nu makkelijker ja zeggen tegen nieuwe reizen en dingen die je alleen moet doen!
je zal zien dat het ook weer heel fijn is om thuis te zijn na zo lange tijd. laten we heel snel bij gaan kletsen met een kopje thee of waar we zin in hebben, ik ben benieuwd hoe 'volwassen' en rebels je bent geworden door je avonturen, haha!
veel liefs Rosa -
12 Juli 2009 - 09:19
Mama:
Wat een prachtig slotaccoord!
Geniet nog van je toeristisch verblijf op het Iberisch schiereiland, samen met je "broertje"en maatje!
Tot donderdag!
mama -
12 Juli 2009 - 12:42
Bep En Piet:
Hallo Lotte,
Wat ben je het nieuwe verhaal weer mooi begonnen!! Jij kan wel een hele goede schrijfster worden! En dan zullen het boeken zijn die graag worden gelezen. Wij hebben altijd van de verhalen genoten we zullen het een beetje missen. Maar aan alles komt een eind. Lieve Lotte we hopen je heel vlug weer te zien en te horen. Veel liefs,
Bep en Piet -
12 Juli 2009 - 17:12
Opa Jan Oma Janny:
Geweldig weer dit "laatste"verslag.Schitterend.We hebben met jou heel veel genoten van je verblijf.Het ävontuur"is een rijke ervaring voor je geworden.Heel fijn. NU met je broer heerlijk vakantie vieren.
Wij zien uit naar de dag dat we jullie in de armen kunnen sluiten.
Liefs XXX -
13 Juli 2009 - 21:07
Herman ,Alexandra:
Lieve Lotte,
Het zal zeker wennen zijn, die lift naar beneden maar tussentijds kun je vast nog wel even uitstappen en op een bergstation nog even nagenieten van al het goede en ook van alle bijzondere dingen.Zeker is dat je rijker bent geworden van al je ervaringen en die winst neem je mooi mee, ook in de toekomst als je je volgende berg(en) gaat bestijgen.
Geniet samen met Christian van het mooie Lissabon en tot ziens. -
13 Juli 2009 - 22:33
Sanne:
Inderdaad, degenen die het zelf hebben meegemaakt weten waar je over praat, en het klopt allemaal zo goed! Ik heb ook mn haar afgeknipt, gelift, op het strand overnacht en meer gedronken dan thuis :P
Dit is het beste verslag dat ik in de afgelopen 5 maanden heb gelezen! Het geeft precies alle gevoelens weer die ik ook heb gevoeld voor, tijdens en na mijn reis en nu opnieuw voel deze ene maand in Amerika.
Geniet van je vakantie na je reis! Liefs uit East Hartford, Connecticut
04 Augustus 2009 - 16:45
Hanneke:
Hee Lotte,
Beetje late reactie op je bericht, maar ik ben ook pas net terug.
Mooi verhaal heb je weer geschreven, en je avontuur zit er nu toch echt op! Volgens mij heb je echt een supertijd gehad, echt fijn om te weten! Hopelijk kan je ook weer een beetje wennen aan NL.
xx Hanneke